Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Warzywa są certyfikowane – z gospodarstwa ekologicznego
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Zupy są zabielane jogurtem naturalnym, nie śmietaną
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

Od 18 do 22 września 2017 r

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

18 września

Graham z masłem, szynka bez wędzenia, pomidor malinowy, sałata zielona, kakao, herbata czarna 

z cytryną, śliwki węgierki

Zupa koperkowa ze świeżymi jarzynami, z ryżem, zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego, z mieszanką warzyw i żółtym serem, kompot wieloowocowy

Jogurt truskawkowy (w.w), wafle ryżowe
Wtorek

19 września


Weka z masłem, zupa mleczna z kaszą jaglaną, cynamonem, rodzynkami, konfitura truskawkowa, herbata ziołowa, banany

Barszcz ukraiński ze świeżymi jarzynami, czosnkiem, zieloną pietruszką, ziemniaki, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, mizeria, kompot jabłkowy


Galaretka malinowa z pomarańczą, brzoskwinią, winogronem

Środa

20 września

Graham z masłem, filet  z indyka, pasta ze słonecznika z pietruszką zieloną, czosnkiem, papryka, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata z owoców leśnych, jabłka

Zupa grochowa z groszku łuskanego, ze świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką, ryż na mleku zapiekany z jabłkami, z cynamonem i wanilią, kompot wieloowocowy

Tosty z żółtym serem, ogórkiem kiszonym, herbata ziołowa na życzenie
Czwartek

21 września


Chleb pszenno – żytni z masłem, powidło, owsianka z bakaliami, cynamonem, herbata żurawinowa, gruszki

Zupa ogórkowa z dod. świeżych warzyw, z zielonym koperkiem, spaghetti w sosie pomidorowym z soku przecierowego, z jarzynami i żółtym serem, kompot jabłkowo – winogronowy

Placuszki z kaszy mannej 

i bananów (w.w.)

Piątek

22 września

Chleb słonecznikowy z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rzodkiewka, zielona papryka, kakao, herbata ziołowa, sok przecierowy (w.w.)

Krupnik drobiowy ze świeżymi jarzynami, porem, zielonym koperkiem, ciemny ryż, ryba w ziołach w sosie własnym, surówka z czerwonej kapusty i jabłka, kompot wieloowocowy

Graham z masłem, pasztet z amarantusa z dod. jarzyn (w.w.), herbata czarna
Od 25 do 29 września 2017 r

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

25 września

Graham z masłem, filet kurczaka na maśle, żółty ser, zielony ogórek, papryka czerwona, biała kawa zbożowa „Inka”, jabłka 

Zupa szparagowa z gryką ekspandowaną, ze świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką, racuchy  z bananem i jabłkiem, kompot wieloowocowy

Ciasto kruche 

ze śliwkami (w.w.)

Wtorek

26 września

Weka z masłem, zupa mleczna z kaszą manną, miód, herbata malinowa, banan

Zupa jarzynowa z makaronem „muszelki”, kasza gryczana biała, bitki schabowe w sosie własnym, surówka z ogórka kiszonego i sosu winegret, kompot wieloowocowy

Pieczywo chrupkie 

z masłem i pomidorem, herbata owocowa na życzenie

Środa

27 września

Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z szynki, ser wędzony, papryka kolorowa, sałata zielona, kakao, herbata z owoców leśnych, gruszki

Zupa gulaszowa ze świeżymi jarzynami, z czerwoną papryką i zieloną pietruszką, kopytka z surówką z marchewki, selera naciowego i jabłka, kompot wieloowocowy

Budyń śmietankowy, chrupki kukurydziane
Czwartek

28 września

Graham z masłem, zupa mleczna z müsli, konfitura malinowa, herbata ziołowa, brzoskwinie

Krem marchewkowy z grzankami, ziemniaki, kotleciki mielone z filetów drobiowych z kukurydzą i papryką, surówka z pora, kapusty białej z dod. koperku, kompot jabłkowy

Chleb pszenno – żytni 

z masłem i twarożkiem, herbata malinowa

Piątek

29 września

Weka z masłem, pasta z żółtego sera, z dod. majonezu ligh, ogórek kiszony, szczypiorek, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata czarna z cytryną, jabłka

Zupa brokułowa z makaronem „literki”, ze świeżymi jarzynami, ziemniaki, kotleciki rybne, surówka z kiszonej kapusty, marchewki z dod. oliwy z oliwek, kompot wieloowocowy

Sałatka owocowa z jabłka, banana, kiwi, brzoskwiń, winogrona, z dod. miodu  i cynamonu, chrupki kukurydziane