Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Warzywa są certyfikowane – z gospodarstwa ekologicznego
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Zupy są zabielane jogurtem naturalnym, nie śmietaną
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

Od 15 stycznia do 19 stycznia 2018 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

15 stycznia

Graham z masłem, pasta 

z białej fasoli, szynka z indyka, sałata, herbata ziołowa, biała kawa zbożowa „Inka”, jabłka

Krem z kukurydzy z jarzynami, z groszkiem ptysiowym, bułki na parze z sosem truskawkowym, kompot wieloowocowy 

Pieczywo chrupkie 

z masłem i zielonym ogórkiem, herbata owocowa

Wtorek

16 stycznia

Weka z masłem, owsianka na mleku, bakalie, powidło, herbata ziołowa, banany 

Rosół wołowo – drobiowy, z makaronem „nitki”, z porem, marchewką, pietruszką, natką, ryż biały, hreczanki z mięsa mielonego, surówka z pora, kukurydzy i marchewki, kompot wieloowocowy

Ciasteczka owsiane

z bananem, sok pomarańczowy

Środa

17 stycznia

Graham z masłem, szynka bracka, pasta z buraczków i rzodkiewki, papryka kolorowa, sałata, herbata ziołowa, kakao, gruszki 

Zupa pomidorowa z ryżem, jarzynami, natką, bazylią, ziemniaki, kotlet jajeczny, mizeria,  kompot wieloowocowy

Kuskus z żurawiną 

i pomarańczami, herbata rumiankowa

Czwartek

18 stycznia

Bagietka z masłem, zupa mleczna z musli , miód, herbata z imbirem, jabłka

Zupa – krem z cukinii, ze świeżymi jarzynami, grzankami ziołowymi, naleśniki „po meksykańsku”, surówka z selera i rodzynek,kompot wieloowocowy

Jogurt malinowy 

z chrupkami kukurydzianymi (w.w.)

Piątek

19 stycznia

Graham z masłem, pasta 

z avocado z wędzonym łososiem, kiełki rzodkiewki, papryka kolorowa,   kakao, herbata wieloowocowa, mandarynki

Zupa kalafiorowa z tartym ciastem, jarzynami, świeżym koperkiem, ziemniaki, ryba zapiekana w migdałach, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, papryki czerwonej z dod. majonezu,  kompot wieloowocowy


Sałatka owocowa 

z jabłek, gruszek, pomarańczy, kiwi, bananów, miodu, cynamonu, rodzynek, herbata lipowa

Od 22 stycznia do 26 stycznia 2018 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

22 stycznia

Chleb pszenno – żytni z masłem, szynka drobiowa, papryka czerwona, ogórek zielony, kiełki rzodkiewki, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata czarna z imbirem, jabłka

Żurek z kiełbasą wiejską 

i ziemniakami, z majerankiem czosnkiem, placuszki z kaszy manny z bananami, kompot wieloowocowy 

Tosty z żółtym serem, herbata ziołowa
Wtorek

23 stycznia

Weka z masłem, zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miód, herbata wieloowocowa, banan 

Krem z brokułów z grzankami z pieczywa mieszanego, z jarzynami, ryż, dramstik pieczony w marchewce, surówka z białej rzodkwi i kukurydzy, kompot wieloowocowy

Sok przecierowy 

z marchewki i jabłka (w.w.), herbatnik wieloziarnisty

Środa

24 stycznia


Graham z masłem, humus z ciecierzycy, szynka „pajda”, papryka kolorowa, ogórek kiszony, kakao, herbata malinowa, pomarańcza

Zupa buraczkowa z biała kiełbasą drobiową, z jajkiem, ryż na mleku zapiekany 

z jabłkami, z cynamonem, kompot wieloowocowy


Chleb słonecznikowy z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, herbata czarna z cytryną

Czwartek

25 stycznia


Chleb pszenno – żytni z masłem, owsianka na mleku z bakaliami i cynamonem, konfitura truskawkowa,  herbata z cytryną, banany

Zupa – krem z soczewicy żółtej, ze świeżymi jarzynami, z tartym ciastem, biała kasza gryczana, schab w marynacie ziołowej w sosie własnym, buraczki ćwikłowe z chrzanem, kompot wieloowocowy

Kanapka z masłem, pasztetem mięsnym, ogórkiem kiszonym, herbata z owoców leśnych
Piątek

26 stycznia

Graham z masłem, pasta 

z twarogu i  makreli wędzonej, żółty ser, ogórek zielony, papryka żółta, herbata owocowa,  mandarynki

Zupa jarzynowa z makaronem „gwiazdki”, natką, ziołami prowansalskimi, ryż brązowy, ryba zapiekana z pesto szpinakowym i serem żółtym , surówka z kiszonej kapusty, marchewki i oliwy, kompot wieloowocowy

Budyń z musem malinowym, herbata czarna z imbirem