Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Warzywa są certyfikowane – z gospodarstwa ekologicznego
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Zupy są zabielane jogurtem naturalnym, nie śmietaną
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

Od 11 do 15 czerwca 2018 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

11 czerwca

Chleb pszenno – żytni z masłem, sałata zielona, szynka zbylitowska, żółta papryka, pomidor, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata malinowa z cytryną, jabłka

Barszcz czerwony z ziemniakami, świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką, naleśniki z białym serem, kompot wieloowocowy 

Chleb słonecznikowy

 z masłem, gotowanym jajkiem, herbata na życzenie 

Wtorek

12 czerwca

Graham z masłem, zupa mleczna z musli, żurawina, miód, banan, herbata owocowa, banany

Zupa z cukinii, ze świeżymi jarzynami, zielonym koperkiem, tartym ciastem z mąki amarantusowej, ryż ciemny, pierś indyka w sosie warzywnym, surówka z młodej kapusty, kompot wieloowocowy

Kisiel malinowy, herbatnik wieloziarnisty
Środa

13 czerwca

Chleb słonecznikowy

 z masłem, pasta z sera żółtego, wędzony filet drobiowy, zielony ogórek, herbata malinowa, kakao, jabłka

Krupnik drobiowy z bukietem warzyw,  placuszki 

z kaszy manny i bananów z sosem owocowym, kompot wieloowocowy

Bagietka z masłem, 

pasztetem mięsnym, kiszonym ogórkiem, herbata ziołowa na życzenie

Czwartek

14 czerwca

Bułeczki „kajzerki” z masłem, powidło, herbata ziołowa, owsianka na mleku 

z bakaliami, cynamonem, banany

Zupa grochowa, ze świeżymi jarzynami, grzankami z chleba mieszanego, spaghetti mięsno warzywne z sosem pomidorowym i żółtym serem  kompot wieloowocowy

Wafle ryżowe,

sok przecierowy z marchwi i jabłek (w.w.)

Piątek

15 czerwca

Graham z masłem, ser wędzony , sałata zielona, pasta z wędzonej makreli, suszonych pomidorów i twarogu,  biała kawa zbożowa „Inka”, herbata wieloowocowa, mandarynki

Zupa szpinakowa z makaronem „zwierzaki”, świeżymi warzywami, natką, ziemniaki z koperkiem, ryba w panierce sezamowej, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy

Jogurt śródziemnomorski 

z malinami (w.w.)  

Od 18 do 22 czerwca 2018 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

18 czerwca

Weka z masłem, pasta 

ze słonecznika, czosnku i natki, szynka bracka, papryka czerwona, kakao, herbata malinowa, arbuz

Zupa kalafiorowa z kluseczkami z kaszy manny, z dod. świeżych jarzyn, koperku,  makaron „wstążki” z musem jagodowym,  kompot wieloowocowyKanapka z masłem, szczypiorkiem

i ogórkiem zielonym, woda mineralna

Wtorek

19 czerwca

Graham z masłem, zupa mleczna z kaszą jaglaną, konfitura truskawkowa, herbata ziołowa, banany

Zupa pomidorowa ze świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką, ryżem, kasza bulgur, pieczeń rzymska, sos koperkowy, surówka z czerwonej kapusty,kompot wieloowocowy

Budyń czekoladowy, wafle ryżowe
Środa

20 czerwca


Chleb pszenno – żytni  z masłem, pasta z soczewicy i warzyw, pomidor z cebulką zieloną, wędzony filet z kurczaka , biała kawa zbożowa „Inka”, herbata 

porzeczkowa, jabłka

Zupa jarzynowa na rosole 

z makaronem „nitki”,  warzywami, porem, czosnkiem, racuchy z bananami,  kompot wieloowocowy

Bagietka

z masłem ziołowym, herbata rumiankowa na życzenie

Czwartek

21 czerwca

Graham z masłem, owsianka na mleku z rodzynkami, cynamonem, żurawiną, powidło, herbata wieloowocowa, jabłka

Zupa – krem z brokułów, z warzywami, z grzankami z chleba mieszanego, kasza mazurska, sznycel drobiowy z sosem pomidorowym, fasolka szparagowa z bułką kompot wieloowocowy

Ptasie mleczko na herbatniku wieloziarnistym
Piątek

22 czerwca

Chleb pszenno – żytni z masłem, pasta z sera twarogowego, i makreli wędzonej, suszonych pomidorów, kiszony ogórek, sałata lodowa, kakao, marchew

Zupa z soczewicy ze świeżymi jarzynami, koperkiem i natką, tartym ciastem z dod. mąki amarantusowej, ziemniaki, ryba w ziołach, surówka z kiszonych ogórków,  kompot wieloowocowy

Pieczywo chrupkie 

z masłem, przecierowy sok pomidorowy