Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Warzywa są certyfikowane – z gospodarstwa ekologicznego
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Zupy są zabielane jogurtem naturalnym, nie śmietaną
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

Od 27 marca do 7 kwietnia 2017 r

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek


Poniedziałek
27 marca

Graham z masłem, półtłusty twarożek z koperkiem, sałata lodowa, biała szynka „Babuni”, kakao, herbata czarna z cytryną, jabłka

Zupa szpinakowa z grzankami z chleba mieszanego, ze świeżymi jarzynami, kopytka z surówką z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy

Sałatka owocowa z ananasa, brzoskwiń, jabłek, gruszek, banana, daktyli, rodzynek i owoców goi, z miodem i cynamonem


Wtorek
28 marca

Chleb pszenno – żytni z masłem, pasta z ciecierzycy, ogórek kiszony, kiełki mieszane,  herbata malinowa z żurawiną, biała kawa zbożowa „Inka”, banany

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną, świeżymi jarzynami, pietruszką zieloną, ziemniaki, sznycelki wieprzowe, mizeria, kompot wieloowocowy

Weka z masłem, szynka drobiowa, papryka kolorowa, herbata ziołowa


Środa
29 marca


Graham z masłem, wędzona pierś indyka, zielony ogórek, papryka czerwona, kakao, herbata malinowa, marchewki

Żurek z kiełbasą, czosnkiem, majerankiem, pizza z jarzynami i sosem pomidorowym, ziołami prowansalskimi i żółtym serem, kompot wieloowocowy

Galaretka cytrynowa, truskawkowa i agrestowa z rodzynkami, bitą śmietaną i gorzką czekoladą

Czwartek

30 marca


Weka z masłem, powidło śliwkowe, zupa mleczna z naturalnymi płatkami kukurydzianymi, żurawiną, herbata malinowa z pigwą, banany

Zupa brokułowa z kluseczkami amarantusowymi, marchewką, pietruszką korzeniową i zieloną, ciemny ryż z kotletem drobiowym i duszoną marchewką z zielonym groszkiem, kompot wieloowocowy


Zapiekanka z kaszy jaglanej, jabłek, rodzynek, owoców goi, daktyli, miodu

Piątek

31 marca


Graham z masłem, pasta z żółtego i białego sera, z majonezu i przypraw, papryka czerwona, kiełki, mleko, herbata ziołowa, jabłka

Zupa marchewkowa z pietruszką korzeniową i natką, cebulą, z makaronem „gwiazdki”, ziemniaki, ryba w ziołach, surówka z czerwonej kapusty i jabłek, kompot wieloowocowy


Pieczywo chrupkie z masłem i pastą jajeczną, herbata czarna

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

3 kwietnia

Chleb pszenno – żytni z masłem, szynka drobiowa, papryka kolorowa, sałata zielona, kiełki, herbata z dzikiej róży, kakao, jabłka

Barszcz czerwony z ziemniakami, świeżymi jarzynami, zielem angielskim, lubczykiem, zabielany jogurtem, ryż gotowany na mleku z prażonymi jabłkami, kompot wieloowocowy

Kanapka z masłem 

i pastą serową, herbata ziołowa

Wtorek

4 kwietnia

Graham z masłem, twarożek półtłusty z rzodkiewką, koperkiem, ogórek zielony, papryka kolorowa, herbata malinowa, biała kawa zbożowa „Inka”, pomarańcze

Rosół wołowo – drobiowy ze świeżymi jarzynami, porem, lubczykiem, makaronem „nitki”, kasza mazurska, pulpeciki mięsne, tarte buraczki czerwone, kompot wieloowocowy

Ciasto marchewkowe z dod. orzechów włoskich(w.w.), herbata żurawinowa
Środa

5 kwietnia

Chleb słonecznikowy z masłem, szynka „Babuni”, sałata lodowa, kiełki, rzodkiewka, kakao, herbata owocowa, marchewki

Zupa ogórkowa z ryżem, świeżymi jarzynami, koperkiem, makaron razowy zapiekany z jarzynami, pomidorowym sosem i żółtym serem, kompot wieloowocowy

Kajzerka z masłem, pasztetem mięsnym, pomidorem, herbata ziołowa
Czwartek

6 kwietnia

Graham z masłem, pasta ze słonecznika, czosnku i oliwy, ogórek zielony, papryka czerwona, herbata malinowa, mleko, banany

Zupa z czerwonej soczewicy, świeżymi jarzynami, z groszkiem ptysiowym, ziemniaki z gulaszem drobiowym, żółta fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy

Ptasie mleczko (w.w.) na herbatniku wieloziarnistym
Piątek

7 kwietnia

Weka z masłem, pasta z twarogu półtłustego, makreli wędzonej, suszonych pomidorów, szczypiorek, wędzony ser, kakao, herbata malinowa z pigwą, jabłka

Krupnik drobiowy z jarzynami korzeniowymi, porem, koperkiem, pietruszką, ciemny ryż, ryba w panierce, sos koperkowy, surówka z marchewki i selera, kompot wieloowocowy 

Jogurt śródziemnomorski z bananami (w.w.), wafel ryżowy

Przykładowe dania