Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Warzywa są certyfikowane – z gospodarstwa ekologicznego
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Zupy są zabielane jogurtem naturalnym, nie śmietaną
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

od 17 do 21 września 2018 r

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

17 września

Graham z masłem, szynka konserwowa, sałata zielona, papryka kolorowa, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata czarna  z aronią, jabłkaZupa koperkowa z tartym ciastem z dod. mąki amarantusowej, warzywami, kasza kus – kus, kotleciki z jajek, duszona marchewka 

z groszkiem, kompot wieloowocowy

Kanapka z masłem, humusem, pomidorem,

herbata z pigwą

Wtorek

18 września

Graham z masłem, zupa mleczna z kaszą jaglaną, konfitura truskawkowa, herbata ziołowa, bananyZupa pomidorowa ze świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką, 

z makaronem „gwiazdki”, kasza gryczana niepalona, pieczeń rzymska w sosie własnym, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy

Galaretka malinowa z bitą śmietaną, owocami
Środa

19 września

Chleb pszenno – żytni z masłem, pasta paprykowa, kiełbasa żywiecka podsuszana, ogórek kiszony, sałata, kakao, śliwkiZupa grysikowa na rosole drobiowym z warzywami, porem, czosnkiem,  naleśniki 

z bananami i bitą śmietaną,  kompot wieloowocowy

Sok jabłkowy przecierowy (w.w.), wafle ryżowe
Czwartek

20 września

Chleb słonecznikowy

z masłem, owsianka na mleku z rodzynkami, cynamonem, powidło, herbata wieloowocowa, gruszki

Zupa – krem z brokułów,

 z warzywami, z grzankami z chleba mieszanego, ziemniaki, kotlet drobiowy surówka z białej kapusty, marchewki i oliwy, kompot wieloowocowy

Zapiekanka z kaszy jaglanej z bakaliami, miodem 

i cynamonem

Piątek

21 września

Graham z masłem, serem wędzonym , sałata zielona, papryka czerwona,  biała kawa zbożowa, herbata wieloowocowa, gruszkiZupa z batatów ze świeżymi jarzynami, świeżym koperkiem 

i natką, z makaronem „zwierzaki”, ryż biały, ryba po grecku,  kompot wieloowocowy

Grzanki z masłem ziołowym, herbata ziołowa
od 24 do 28 września 2018 r

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

24 września

Weka z masłem, pasta 

z avocado, czosnku i sera twarogowego, polędwica sopocka, zielony ogórek, rzodkiewka, kakao, herbata malinowa, gruszki

Barszcz czerwony 

z ziemniakami, świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką, ciemny makaron „świderki” z serem twarogowym, kompot wieloowocowy

Sok przecierowy marchwiowo – jabłkowy (w.w.), chrupki kukurydziane
Wtorek

25 września

Chleb pszenno – żytni 

z masłem, powidło śliwkowe, herbata z owoców leśnych, mleko z płatkami kukurydzianymi, winogrona

Zupa ze świeżej cukinii, ze świeżymi jarzynami, zielonym koperkiem, ryż ciemny, pierś indyka w sosie warzywnym, surówka z białej rzodkwi, kompot wieloowocowyKisiel truskawkowy 

z tartym jabłkiem, biszkopty

Środa

26 września

Chleb pszenno – żytni

z masłem, jajko gotowane, kurczak z Bobrownik, pomidor, herbata malinowa, kakao, jabłka

Krupnik drobiowy z bukietem warzyw, bułeczki drożdżowe na parze z borówkami

kompot wieloowocowy

Bagietka z masłem 

pasztet drobiowy, herbata owocowa

Czwartek

27 września

Bułeczki z masłem, miód, herbata ziołowa, owsianka na mleku z bakaliami 

i cynamonem, banany

Zupa z soczewicy, ze świeżymi jarzynami, groszkiem ptysiowym, spaghetti mięsno – warzywne z sosem pomidorowym i żółtym serem  kompot wieloowocowyCiasteczka owsiane 

z bananami (w.w.), herbata ziołowa

Piątek

28 września

Graham z masłem, pasta

z sera twarogowego, i makreli wędzonej, suszonych pomidorów, kiszony ogórek, sałata lodowa, kakao, śliwki


Zupa szpinakowa z makaronem „muszelki”, świeżymi warzywami, ziemniaki, ryba w panierce z dod. sezamu, żółta fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy

Tosty z serem żółtym,  czarna herbata