Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

od 6 do 10 maja 2019 roku

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Poniedziałek

6 maja

Graham z masłem, pasta z szynki, ogórek zielony, papryka żółta, herbata malinowa, kawa zbożowa „Inka”, pomarańcze

Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym, świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką i koperkiem, racuchy z jabłkiem, bananem i miodem, kompot wieloowocowy

Sok przecierowy z marchwi, jabłek (w.w.), pieczywo chrupkie z masłem

 

 

Wtorek

7 maja

Weka z masłem, miód, owsianka z rodzynkami, jabłkami, orzechami włoskimi, cynamonem, herbata z dzikiej róży, jabłka

Barszcz ukraiński ze świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką,  ciemny ryż, pierś kurczaka w panierce sezamowej, żółta fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy

Kisiel malinowy z tartym jabłkiem, herbatnik wieloziarnisty

 

Środa

8 maja

Graham z masłem, polędwica sopocka, ogórek kiszony, rzodkiewka, kakao, herbata czarna z cytryną, kiwi

Zupa fasolowa z kiełbasą, makaronem „kokardki”, marchewką, pietruszką, ryż na mleku z musem truskawkowym kompot wieloowocowy

Kruche ciasteczka (w.w.), herbata ziołowa

 

Czwartek

9 maja

Bułka z masłem, mleko, konfitura truskawkowa, herbata malinowa, gruszki

Zupa z czerwonej soczewicy, z kluseczkami amarantusowymi, ze świeżą marchewką, koperkiem,  kasza wiejska, gulasz z szynki, mizeria, kompot wieloowocowy

Tosty z żółtym serem, ogórkiem kiszonym, herbata ziołowa

 

Piątek

10 maja

Graham z masłem, pasta z makreli wędzonej, twarogu, suszonych pomidorów, czosnku i oliwy, szczypiorek, papryka kolorowa, kawa zbożowa „Inka”, herbata wieloowocowa, jabłka

Zupa z białych warzyw, z makaronem „gwiazdki”, świeżymi jarzynami korzeniowymi, zieloną pietruszką, ryż, ryba w panierce, duszony zielony groszek z marchewką , kompot wieloowocowy

Chałka z masłem, herbata malinowa

od 13 do 17 maja 2019 roku

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Poniedziałek

13 maja

Chleb pszenno – żytni z masłem, pasztet mięsny, ogórek kiszony, sałata zielona, kawa zbożowa „Inka”, herbata czarna z cytryną, jabłka

Żurek z kiełbasą, ziemniakami, majerankiem, czosnkiem,  naleśniki

z szpinakiem i serem feta, kompot wieloowocowy

Pieczywo chrupkie z masłem, pasą paprykową, zielony ogórek, herbata ziołowa

 

Wtorek

14 maja

Graham z masłem, owsianka z cynamonem, rodzynkami, konfitura truskawkowa, herbata malinowa z żurawiną, banany

Rosół wołowo – drobiowy ze świeżymi warzywami, makaronem „nitki”, kasza bulgur, sznycelki w sosie chrzanowym, surówka z kiszonej kapusty i marchewki, kompot wieloowocowy

Sok przecierowy z marchwi i jabłek z dod. pomarańczy (w.w.)

 

Środa

15 maja

Bagietka z masłem, pomidor, malinowy, żółta papryka, kiełbasa żywiecka, herbata wieloowocowa, kakao, jabłka

Zupa toskańska, ze świeżymi jarzynami, ziołowymi grzankami, makaron „wstążki” zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot wieloowocowy

Pizza (w.w.) herbata ziołowa

 

Czwartek

16 maja

Weka z masłem, powidło, herbata czarna z cytryną, mleko, banany

Zupa z groszku zielonego ze świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką, z makaronem „gwiazdki”, zapiekanka z ryżu z filetem z kurczaka i warzyw, kompot wieloowocowy

Galaretka z bitą śmietaną, owocami i biszkoptem

 

Piątek

17 maja

Graham z masłem, pasta z wędzonej makreli, suszonych pomidorów, sera twarogowego, papryka kolorowa, rzodkiewka, herbata z żurawiną, kawa zbożowa „Inka”, jabłka

Krem z batatów, ze świeżymi jarzynami, z groszkiem ptysiowym, kasza kus – kus z pulpetami rybnymi w sosie koperkowym, mix sałat kolorowych z papryką i szczypiorkiem, kompot wieloowocowy

Jogurt naturalny  z borówkami (w.w.), biszkopt

Jadłospis może ulec zmianie