Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

od 14 do 18 października 2019

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Poniedziałek

14 października

Graham z masłem, pasta paprykowa (w.w.), ogórek kiszony, szczypiorek, szynka bez wędzenia, kakao, herbata czarna z imbirem,  jabłka

Zupa z zielonej fasolki z dod. świeżych warzyw, z natką, łazanki z makaronu razowego i świeżej kapusty z dod. majeranku, kompot wieloowocowy

Sałatka owocowa ze świeżych owoców: bananów, jabłek, śliwek, brzoskwiń, winogron, kiwi, z dod.  rodzynek, żurawiny, cynamonu, miodu.

 

Wtorek

15  października

Bułka „kajzerka” z masłem, miód, zupa mleczna z kaszą jaglaną, rodzynkami, herbata truskawkowa, banany

Zupa z czerwonej soczewicy, z prażonym słonecznikiem, dynią i siemieniem, świeżymi jarzynami, ziemniaki, nugetsy drobiowe (panierka z dod. sezamu), sos czosnkowy, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy

Chrupkie pieczywo z masłem, sałatką z jajka, czerwonego buraka (w.w.), herbata ziołowa

Środa

16

października

 Różne rodzaje pieczywa z okazji Światowego Dnia Chleba, masło, pasta – smalec z fasoli (w.w.), zielony ogórek, pomidor malinowy, kiełki, gotowane jajko, biała kawa zbożowa „Inka”, śliwki

Rosół wołowo – drobiowy, ze świeżymi warzywami, lubczykiem, natką, porem, z lanym ciastem z mąki pełnoziarnistej, ryż na mleku zapiekany z owocami pod „pierzynką” jogurtową, kompot wieloowocowy

Ciasteczka owsiane (w.w.), herbata z dzikiej róży

Czwartek

17  października

Chleb pszenno – żytni z masłem, mleko, ryba w pomidorach (w.w.), ser żółty, oliwki, ogórek zielony, papryka, herbata ziołowa,

jabłka

Zupa – krem cukiniowy ze świeżych warzyw, z natką, z makaronem „zwierzaki”, kasza gryczana, pulpeciki drobiowo – wieprzowe w sosie ziołowym, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy

Gęsty sok przecierowy owocowo – warzywny (w.w.)

Piątek

18  października

Wycieczka

Drożdżówka z kruszonką, jabłka, banany, woda mineralna

21 do 25 października 2019

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Poniedziałek

21 października

Graham z masłem, pasta słonecznikowa (w.w.), papryka kolorowa, kiełki, szynka z piersi kurczaka,  kakao, herbata lipowa,  gruszki

Krem z zielonych warzyw z dod. marchewki, pietruszki, cebuli, z grzankami wieloziarnistymi, racuchy drożdżowe z mąki z kaszy gryczanej , z musem truskawkowym, kompot wieloowocowy

Bagietka z masłem ziołowym (w.w.), pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony, herbata malinowa

 

Wtorek

22  października

Chleb pszenno – żytni z masłem, słodka pasta z czerwonej fasoli „nutella” (w.w.) , owsianka na mleku  z rodzynkami, herbata z owoców leśnych, banany

Krupnik drobiowy, ze świeżymi jarzynami, biały ryż, kotleciki siekane drobiowe, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i koperkiem, kompot wieloowocowy

Gęsty sok warzywno – owocowy  (w.w.)

Środa

23

października

Chleb orkiszowy z masłem, pasta z twarożku i koperku (w.w.), schab w ziołach, kiełki, ogórek gruntowy, rukola, papryka kolorowa, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata czarna z pigwą, śliwki

Zupa marchewkowo – batatowa z kluseczkami z mąki amarantusowej, ze świeżymi warzywami, razowy makaron „świderki” ze szpinakiem i serem feta, kompot wieloowocowy

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami (w.w.), herbata lipowa

Czwartek

24  października

Chleb pszenno – żytni z masłem, mleko, pasta z avocado, twarożku z dod. czosnku (w.w.), roszponka, rzeżucha, herbata z owoców leśnych, banany

Barszcz czerwony ze świeżymi warzywami, paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem mięsnym, kasza „pęczak”   z warzywami, kompot wieloowocowy

Jogurt straciatella (w.w.)

Piątek

25  października

Graham z masłem, pasta z wędzonej makreli, twarogu i suszonych pomidorów (w.w.), pomidor, kiszony ogórek, sałata lodowa, kakao, herbata malinowa, jabłka

 Żurek z jajkiem, majerankiem, czosnkiem, ziemniaki, kotlet rybny, surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy

Bułka z masłem, żółtym serem, szczypiorek, papryka, herbata czarna z cytryną

Jadłospis może ulec zmianie

Skrót (w.w) oznacza wyrób własny