Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

od 15 do 19 lipca 2019 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

 

Poniedziałek

15 lipca

 

Weka z masłem, szynka bez wędzenia, papryka, zielony ogórek, kakao, herbata owocowa, morele

Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym, makaron zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot wieloowocowy

Chałka z masłem, herbata ziołowa

 

Wtorek

16 lipca

Graham z masłem, mleko, powidło, herbata malinowa, banany

Zupa z białych warzyw z grzankami ziołowymi, biały ryż, kurczak curry, tarte buraczki, kompot wieloowocowy

Wafel ryżowy z masłem, pomidorem i bazylią (w.w.)

 

 

Środa

17 lipca

Chleb pszenno – żytni z masłem, pierś z indyka, szczypiorek, kiszony ogórek, biała kawa zbożowa „Inka”, czarna herbata z cytryną, winogrona

Barszcz czerwony zabielany jogurtem, ze świeżymi jarzynami, z ziemniakami, leczo (papryka żółta, pomidory, cukinia) z kiełbasą, kompot wieloowocowy

Drożdżówki z serem białym  (w.w.)

 

Czwartek 

18 lipca

Graham z masłem, płatki owsiane na mleku, konfitura z truskawek, herbata malinowa, banany

Rosół drobiowo – wołowy, ze świeżymi warzywami, makaronem „nitki”, lubczykiem i natką, kasza mazurska, sznycelki, mizeria, kompot owocowy

Gęsty sok przecierowy  (w.w.)

 

 

Piątek

19 lipca

Chleb orkiszowy

z masłem, pasta z fasoli, słonecznika i ogórka kiszonego, sałata zielona, pomidor, kakao, herbata owocowa, jabłka

Zupa ze świeżej cukinii, ze świeżymi jarzynami, koperkiem, tartym ciastem amarantusowym, ziemniaki, ryba w panierce sezamowej, surówka z kapusty białej, z kukurydzą, kompot wieloowocowy

Pieczywo chrupkie z masłem i pastą jajeczną (w.w.), herbata ziołowa

od 22 do 26 lipca 2019 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

 

Poniedziałek

22 lipca

 

 

Graham z masłem, szynka zbylitowska, ogórek kiszony, pomidor, herbata owocowa, biała kawa zbożowa „Inka”,  jabłka

Zupa gulaszowa ze świeżymi jarzynami, placuszki z kaszy manny z miodem, kompot wieloowocowy

Bułka kajzerka z masłem, wędzonym serem, herbata ziołowa

 

Wtorek

23 lipca

Bagietka z masłem, mleko z naturalnymi płatkami kukurydzianymi, miód, herbata ziołowa, banany

Zupa ziemniaczana ze świeżymi warzywami, zapiekanka cukiniowa z mielonym mięsem drobiowym, kompot wieloowocowy

Gęsty przecierowy sok owocowy (w.w.)

 

 

Środa

24 lipca

Graham z masłem, pierś z kurczaka z przyprawami, papryka żółta, ogórek zielony, kakao, herbata malinowa, arbuz

Zupa z zielonego groszku, ze świeżymi jarzynami, ryżem, makaron razowy z białym serem twarogowym, kompot wieloowocowy

Zapiekanka warzywna na bagietce (w.w.), herbata rumiankowa

Czwartek

25 lipca

Weka z masłem, mleko,  powidło, herbata owocowa, banany

Zupa prowansalska ze świeżymi warzywami, bukietem przypraw, kasza mazurska, gulasz z szynki, surówka z marchewki i czerwonego buraka, kompot wieloowocowy

Sałatka owocowa: banany, jabłka, morele, winogrono, kiwi, migdały, rodzynki (w.w.)

 

Piątek

26 lipca

Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z tuńczyka (w.w.), sałata, kiszony ogórek, biała kawa zbożowa „Inka”, jabłka

Zupa cebulowa z grzankami, świeżymi jarzynami, ziemniaki, ryba w przyprawach, surówka z marchewki, pora, kompot wieloowocowy

Jogurt śródziemnomorski z jagodami i owocami chia, wafle kukurydziane

Jadłospis może ulec zmianie