Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Warzywa są certyfikowane – z gospodarstwa ekologicznego
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Zupy są zabielane jogurtem naturalnym, nie śmietaną
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

Od 15 maja do 26 maja 2017 roku

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 
15 maja

Graham z masłem, szczypiorek, papryka czerwona, szynka drobiowa, zielony ogórek, herbata wieloowocowa, biała kawa zbożowa „Inka”, jabłka

Żurek z naturalnego zakwasu, z ziemniakami, wiejską kiełbasą, majerankiem, czosnkiem, makaron „wstążki”  z musem jabłkowym, kompot wieloowocowy

Chleb słonecznikowy z żółtym serem, ogórkiem kiszonym, na życzenie ciepła herbata ziołowa,

woda mineralna

 Wtorek
16 maja

Chleb pszenno – żytni z masłem, miód, owsianka na mleku z bakaliami, herbata czarna z cytryną, banany

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną, świeżymi jarzynami, pietruszką zieloną i koperkiem, kasza mazurska z gulaszem wieprzowym, zielona sałata, kompot wieloowocowy


Jogurt śródziemnomorski (w.w.) , wafel ryżowy

 Środa
17 maja

Weka z masłem, naturalny twarożek półtłusty ze szczypiorkiem, pomidor, kakao, herbata z owocami leśnymi, jabłka

Zupa brokułowa z grzankami z chleba mieszanego, ze świeżymi jarzynami, koperkiem, bułki drożdżowe na parze z musem malinowym, kompot wieloowocowy

Galaretka cytrynowa, truskawkowa i agrestowa z bitą śmietaną (w.w.), gorzką czekoladą i żurawiną

 Czwartek
18 maja

Graham z masłem, szynka „Babuni”, sałata zielona, żółty ser, herbata ziołowa, biała kawa zbożowa „Inka”, marchew

Zupa z czerwonej ciecierzycy z kluseczkami z mąki amarantusa, świeżymi jarzynami, ziemniaki, kotlet drobiowy, surówka z marchewki, kompot wieloowocowy

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką (w.w.), na życzenie ciepła herbata malinowa, woda mineralna

 Piątek
19 maja

Chleb pszenno – żytni z masłem, pasta z jajka i żółtego sera, ogórek kiszony, papryka kolorowa, kakao, herbata z dzika różą, jabłka

Zupa kalafiorowa z makaronem „literki”, świeżymi jarzynami, pietruszką zieloną, ryż ciemny z sosem koperkowym, ryba w panierce, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy

Kisiel truskawkowy, kukurydziane chrupki, banan

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 Poniedziałek
22 maja

Weka z masłem, szynka bez wędzenia, pomidor, sałata, herbata czarna z cytryną, kakao, jabłka

Zupa szpinakowa z groszkiem ptysiowym, świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką, ryż na mleku z prażonymi jabłkami i cynamonem, kompot wieloowocowy

Chleb słonecznikowy

z masłem, wędzony ser, na życzenie ciepła herbata owocowa, woda mineralna

 Wtorek
23 maja

Graham z masłem, konfitura truskawkowa, zupa mleczna z naturalnymi płatkami kukurydzianymi, z rodzynkami, żurawiną, herbata malinowa, banany

Barszcz ukraiński ze świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką, koperkiem, kasza z pulpetami drobiowymi w białym sosie, surówka z kiszonej kapusty i marchewki, kompot wieloowocowy

 

Ptasie mleczko na herbatniku wieloziarnistym (w.w.), sok przecierowy

z marchwi i jabłek (w.w.)

 Środa
24 maja

Chleb pszenno – żytni z masłem, polędwica drobiowa, pomidor, papryka kolorowa, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata z owocami leśnymi, jabłka

Zupa koperkowa z ryżem, ze świeżymi jarzynami, zapiekanka z makaronu razowego „świderki”, kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, żółtego sera, kiełbasy wiejskiej, kompot wieloowocowy

Tarta z jabłkami (w.w.),

woda mineralna

 Czwartek
25 maja

Weka z masłem, szynka tradycyjna, zielony ogórek, twarożek naturalny z koperkiem, gotowane jajko, kakao, herbata czarna z cytryną, marchew

Zupa pomidorowa z makaronem „nitki”, ze świeżymi jarzynami, bazylią, czosnkiem, ziemniaki, bitki w sosie własnym, mizeria, kompot wieloowocowy

Chałka z masłem, miód, ciepłe mleko, woda mineralna

 Piątek
26 maja

Graham z masłem, pasta z wędzonej makreli, suszonych pomidorów, twarogu półtłustego, cebuli, sałata lodowa, papryka kolorowa, biała kawa zbożowa, herbata owocowa, jabłka

Zupa z zielonego groszku z grzankami z chleba mieszanego, ze świeżymi jarzynami, koperkiem, ryż, ryba w ziołach, surówka z kapusty pekińskiej, z kukurydzą , marchewką i jogurtem, kompot wieloowocowy

Sałatka owocowa z jabłek, banana, kiwi, ananasa, brzoskwiń, winogron, rodzynek, owoców goji, daktyli, miodu, chrupki kukurydziane