Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

Od 9 do 13 grudnia 2019 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Poniedziałek

9

grudnia

Chleb pszenno – żytni
z masłem, pasta z tuńczyka
z dod. kukurydzy i majonezu (w.w.), filet kurczaka w przyprawach, ogórek zielony, sałata lodowa, herbata lipowa, biała kawa zbożowa „Inka”, jabłka

Zupa szpinakowa z kluseczkami amarantusowymi, świeżymi warzywami, natką, razowy makaron z serem twarogowym, kompot wieloowocowy

Sok przecierowy wielowarzywny z dod. pomarańczy (w.w.)

Wtorek

10

grudnia

 Bagietka z masłem, owsianka na mleku, z rodzynkami, żurawiną i siemieniem, miód, herbata malinowa,  banany

Krem z kalafiora z grzankami
z chleba pszenno- żytniego,
z dod. świeżych warzyw, kasza kus kus, pierś indyka duszona w sosie własnym,  buraczki, kompot wieloowocowy

Budyń jaglany
z musem malinowym (w.w.)

 

Środa

11

grudnia

Graham z masłem, żółty ser wędzony, czerwona papryka, kiszony ogórek, pasta
z pieczonych warzyw (w.w.), szczypiorek, herbata czarna

z imbirem, kakao, gruszki

Rosół z makaronem „nitki”, świeżymi warzywami, lubczykiem, natką, ryż zapiekany z warzywami,  kompot wieloowocowy

Ciasto francuskie
z pieczarkami (w.w.)

Czwartek

12

grudnia

Chleb wieloziarnisty
z masłem,  mleko, szynka bracka, kiełki, pomidor, sałata, rzodkiewka, herbata ziołowa,  jabłka

Zupa z żółtej papryki, świeżych warzyw, z koperkiem, z prażonym słonecznikiem, ziemniaki, pulpety wieprzowo – wołowe w sosie chrzanowym, surówka
z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy

Grahamka z masłem, pasztetem z królika, pomidor koktajlowy, rukola, herbata malinowa

 

Piątek

13

grudnia

Graham z masłem, pasta z sera twarogowego i wędzonej makreli, z suszonymi pomidorami i czosnkiem (w.w.), roszponka, papryka czerwona, ogórek zielony, herbata czarna z pigwą,  kakao, pomarańcze

Zupa pomidorowa ze świeżymi warzywami, z lanym ciastem, natką i bazylią, brązowy ryż, ryba w przyprawach duszona
z warzywami, kolorowe sałaty
w sosie winegret,
kompot wieloowocowy

Pieczywo chrupkie
z masłem, pasta jajeczna (w.w.), kiszony ogórek, kiełki, herbata owocowa

od 16 do 20 grudnia 2019 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Poniedziałek

16

grudnia

Chleb pszenno – żytni z masłem, wędzona pierś indyka, pasta z zielonego groszku z dod. liści mięty i limonki (w.w.), pomidor, sałata lodowa,  kakao, herbata ziołowa, jabłka

Zupa kminkowa z grzankami
z chleba wieloziarnistego, ze świeżymi warzywami, drożdżowe racuchy z jabłkami,  kompot wieloowocowy

Jogurt z bananami, nasionami chia

 

Wtorek

17

grudnia

Graham z masłem, zupa mleczna z płatkami jaglanymi
i bakaliami, powidło, herbata czarna z imbirem, banany

Krem z czerwonej soczewicy
z dod. świeżych warzyw,
z prażonym słonecznikiem i dynią, ryż z marchewką, kotlet drobiowy w panierce z dod. sezamu, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i marchewki, kompot wieloowocowy

Sok przecierowy wieloowocowy z dod. marchwi i buraka czerwonego (w.w.)

Środa

18

grudnia

Chleb orkiszowy z masłem, pasta paprykowa z dod.  przypraw (w.w.), szynka „na maśle”, ogórek kiszony, rukola, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata czarna z cytryną, gruszki

Zupa „bukiet warzyw” z kluseczkami lanymi z dod. semoliny, ze świeżą natką i koperkiem, ziemniaki, kotlet sojowy, mizeria z jogurtem i koperkiem,  kompot wieloowocowy

Drożdżówka z serem twarogowym (w.w.), herbata malinowa

Czwartek

19 

grudnia

Bułka pszenna z masłem, mleko, pasta serowo – jajeczna (w.w.), szczypiorek, sałata zielona,  herbata truskawkowa, banany

Zupa ogórkowa ze świeżymi warzywami, z makaronem „kokardki”, kasza gryczana, schab po bałkańsku, fasolka szparagowa żółta,  kompot wieloowocowy

Pieczywo chrupkie
z masłem, mozzarella 
z bazylią, pomidor, herbata lipowa

 

Piątek

20 

grudnia

Chleb wieloziarnisty
z masłem, pasta
z gotowanych warzyw korzeniowych, jajkiem i przyprawami  (w.w.), papryka kolorowa, roszponka, kiszony ogórek, kakao, herbata owocowa, pomarańcze

 Barszcz czerwony z białą fasolą, lubczykiem i natką, świeżymi warzywami, ziemniaki, ryba w panierce, surówka z kiszonej kapusty i marchewki z dod. oliwy, kompot wieloowocowy

Bagietka z masłem, pasta z tuńczyka (w.w.), herbata ziołowa

Jadłospis może ulec zmianie

Skrót (w.w) oznacza wyrób własny