Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Warzywa są certyfikowane – z gospodarstwa ekologicznego
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Zupy są zabielane jogurtem naturalnym, nie śmietaną
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

Od 10 do 14 lipca 2017 r

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

10 lipca

Chleb pszenno – żytni  z masłem, pomidor, szynka z piersi indyka, herbata malinowa, biała kawa zbożowa „Inka”, brzoskwinie

Żurek z naturalnego zakwasu, z kiełbasą wiejską, ziemniakami, czosnkiem, majerankiem, zapiekanka jarzynowa z makaronu świderki, z żółtym serem, kompot wieloowocowy

Jogurt śródziemnomorski 

z biszkoptem

Wtorek

11 lipca


Weka z masłem, pasta słonecznikowa, papryka kolorowa, sałata, kakao, herbata ziołowa, banan

Zupa szpinakowa, ze świeżymi jarzynami, koperkiem, z kluseczkami grysikowymi, biała kasza gryczana, pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym, mizeria, kompot wieloowocowy

Galaretka truskawkowa (w.w.) z bitą śmietaną

 i gorzką czekoladą

Środa

12 lipca

Graham z masłem, ogórek kiszony, pomidor, szynka „Od szwagra”, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata wieloowocowa, nektarynki

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną, świeżymi jarzynami, koperkiem i zieloną pietruszką, racuchy z musem jagodowym, kompot jabłkowy

Kanapka z masłem i pasztet mięsny, herbata czarna z cytryną

Czwartek

13 lipca


Chleb pszenno – żytni z masłem, zupa mleczna z płatkami owsianymi i bakaliami, herbata malinowa, banany

Rosół wołowy ze świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką, porem, zieloną kolendrą, młode ziemniaki ze sznycelkiem, kalafiorem z bułką i masłem, kompot truskawkowy

Chrupkie pieczywo 

z masłem, sok wieloowocowy 

Piątek
14 lipca

Graham z masłem, pasta z sera twarogowego, suszonych pomidorów i makreli wędzonej, pomidor, sałata lodowa, herbata wieloowocowa, brzoskwinie

Zupa z zielonej cukinii, z makaronem „kokardki”, świeżymi jarzynami, koperkiem, ciemny ryż, ryba w panierce, surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka,  kompot wieloowocowy

Kisiel malinowy

z waflami ryżowymi

Od 17 do 21 lipca 2017 r

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

17 lipca


Chleb pszenno – żytni z masłem, papryka czerwona, pajda z masarskiego straganu, szczypiorek, biała kawa zbożowa „Inka”, arbuz

Zupa kalafiorowa z makaronem „literki”, marchewką, zieloną pietruszką, lanymi kluseczkami, ryż na mleku z musem malinowym kompot wieloowocowy

Kanapka z żółtym serem i ogórkiem kiszonym, herbata ziołowa
Wtorek

18 lipca


Weka z masłem, powidłem, zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, cynamonem, banan, herbata malinowa

Barszcz czerwony ze świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką i kolendrą, ziemniakami, spaghetti mięsno – warzywne z żółtym serem, kompot wieloowocowy


Sałatka owocowa z brzoskwiń, kiwi, ananasa, arbuza, rodzynek, owoców goji, z cynamonem i miodem

Środa
19 lipca

Chleb pszenno – żytniz masłem, szynka bez wędzenia, pomidor, sałata roszponka, papryka żółta, kakao, herbata wieloowocowa, jabłka

Zupa szpinakowa z groszkiem ptysiowym, ze świeżymi jarzynami, natką pietruszki, świeżym koperkiem, naleśniki z konfiturą i bitą śmietaną, kompot wieloowocowy

Pieczywo chrupkie z masłem i białym serkiem ze szczypiorkiem, ciepły napój na życzenie
Czwartek

20 lipca

Weka z masłem, ogórek kiszony, wędzony ser żółty, seler naciowy,  biała kawa zbożowa „Inka”, brzoskwinie

Krupnik drobiowy, ze świeżymi jarzynami, pietruszką zieloną i lubczykiem, młode ziemniaki, kotlet drobiowy, mizeria, kompot wieloowocowy

Chałka z masłem, sok owocowy (w.w.)
Piątek

21 lipca

Graham z masłem, pasta z sera twarogowego, i makreli wędzonej, zielony ogórek, papryka igołomska, arbuz

Zupa pomidorowa z ryżem, jarzynami, zieloną pietruszką i bazylią, makaron „wstążki” z musem jagodowym, kompot truskawkowy

Kajzerka z masłem, papryką kolorową i zielonym ogórkiem gruntowym, herbata malinowa