Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Warzywa są certyfikowane – z gospodarstwa ekologicznego
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Zupy są zabielane jogurtem naturalnym, nie śmietaną
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

Od 13 do 17 listopada 2017 r

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

13 listopada

Chleb pszenno – żytni z masłem, papryka kolorowa, polędwica, filet z kurczaka, żółty  ser wędzony, herbata owocowa, kakao,  jabłka

Zupa ze świeżego koperku, z ryżem, marchewką, pietruszką, cebulą, świeżą natką, bułki na parze z musem borówkowym, kompot wieloowocowy 

Kanapka z weki, masła, gotowanego jajka, szczypiorku, herbata owocowa, jabłka

Wtorek

14 listopada


Graham z masłem, owsianka na mleku z bakaliami: rodzynki i żurawiną, powidło, herbata ziołowa, banany

Zupa szpinakowa ze świeżymi jarzynami, koperkiem, natką pietruszki, z makaronem „zwierzaki”, zapiekane warzywa (bataty, ziemniaki, marchew, cebula) z przyprawami, schab w panierce, kompot wieloowocowy

Galaretka ananasowa z owocami: mandarynką, kiwi, brzoskwinią
Środa

15 listopada

Chleb słonecznikowy z masłem, ogórek zielony, filet z indyka, czerwona papryka, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata czarna z pigwą, marchew

Zupa pomidorowa z soku przecierowego, z kaszą jaglaną,  ze świeżymi jarzynami, bazylią, natką pietruszki,  pizza warzywna z żółtym serem, kompot wieloowocowy

Graham z masłem 

i twarożkiem koperkowym, herbata ziołowa

Czwartek

16 listopada

Chleb pszenno – żytni z masłem, miód, konfitura, zupa mleczna z kaszy manny, z dod. wanilii i cynamonu, herbata malinowa, banany

Kapuśniak z kiełbasą toruńską, jarzynami, majerankiem, ziemniakami, biała kasza gryczana, potrawka z piersi kurczaka w białym sosie, surówka z ogórka kiszonego,  kompot wieloowocowy

Sok przecierowy 

z marchwi, jabłek, pomarańczy (w.w.), pieczywo chrupkie 

Piątek

17 listopada


Graham z masłem, pasta z sera twarogowego i tuńczyka, papryka kolorowa, sałata lodowa,  kakao, herbata wieloowocowa, jabłka

Zupa – krem z zielonego groszku z tartym ciastem, marchewką, koperkiem, ziemniaki, ryba z mozzarellą i pomidorem, surówka z czerwonych buraczków i ananasa, kompot wieloowocowy


Grzanki z bagietki  z masełkiem ziołowym, pomidor, herbata z owoców leśnych

Od 20 do 24 listopada 2017 r

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

20 listopada


Graham z masłem, papryka kolorowa, pasta z szynki z dod. majonezu i żółtego sera, ogórek kiszony, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata ziołowa, jabłka


Żurek z naturalnego zakwasu, z jakiem, majerankiem, kiełbasą wiejską, zapiekany kolorowy makaron „świderki” z warzywami i żółtym serem kompot wieloowocowy


Sałatka owocowa z bananów, jabłka, brzoskwiń, kiwi, winogron, cynamonu i miodu, z dod. owoców goi i rodzynek

Wtorek

21 listopada


Weka z masłem, konfitura owocowa, owsianka na mleku z rodzynkami, cynamonem, banan, herbata malinowa

Zupa paprykowa ze świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką, z preparowaną gryką, szpinakowe kluski śląskie z gulaszem drobiowym, surówka z rzodkwi, ogórka kiszonego i koperku,  kompot wieloowocowy

Sok przecierowy (w.w) 

z marchwi, jabłek, wafle ryżowe

Środa

22 listopada

Chleb słonecznikowy z masłem, szynka „Babuni”, pomidor, pasta z twarożku i rzodkiewki, papryka kolorowa, kakao, herbata wieloowocowa, mandarynki


Zupa z jarmużu, świeżych warzyw, ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem,  kompot wieloowocowy

Kanapka z chleba pszenno – żytniego z masłem i pasztetem, herbata ziołowa na życzenie

Czwartek
23 listopada


Chleb pszenno – żytni  z masłem, zupa mleczna z płatkami jaglanymi, bakaliami, banan, konfitura truskawkowa, herbata ziołowa

Zupa dyniowa z warzywami, z makaronem „zwierzaki” kasza mazurska, sos pietruszkowy z bitkami wieprzowymi, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i oliwy, kompot wieloowocowy

Kisiel malinowy 

z herbatnikami wielozbożowymi

Piątek

24 listopada

Graham z masłem, pasta z sera twarogowego, i makreli wędzonej, suszonych pomidorów, kiszony ogórek, papryka żółta, biała kawa „Inka”, marchew

Zupa kalafiorowa z tartym ciastem, świeżymi jarzynami, świeżym koperkiem i natką, ziemniaki, ryba w panierce, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy

Pieczywo chrupkie

 i serek „na słodko”