Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

od 2 do 10 stycznia 2020 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

Czwartek

2 stycznia

Graham z masłem, pasta z konserwowych buraczków ćwikłowych, żółty ser, papryka kolorowa, sałata lodowa, herbata czarna z cytryną, kakao, jabłka

Żurek z kiełbasą drobiową, gotowanym jajkiem, czosnkiem, majerankiem, makaron „wstęga” w sosie śmietanowo – szpinakowym, kompot wieloowocowy

Budyń jaglany (w.w.) z tartym jabłkiem

 

Piątek

3 stycznia

Chleb pszenno – żytni z masłem, pasta z makreli w pomidorach z twarogiem  i szczypiorkiem, ogórek kiszony, roszponka, herbata truskawkowa, biała kawa zbożowa „Inka”, gruszki   

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną, świeżymi jarzynami, natką, bazylią, „syrniki” z kalafiorem, kompot wieloowocowy

Sok przecierowy marchwiowo – jabłkowy (w.w.), wafelki kukurydziane

 

 

Wtorek

7 stycznia

Chleb wieloziarnisty z masłem, owsianka na mleku, żurawina, rodzynki, miód, herbata ziołowa, banany

Krem z cukinii, z dod. świeżych warzyw, koperkiem, kluseczkami z mąki gryczanej, ciemny ryż, podudzie kurczaka duszone w przyprawach, surówka z  czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy

Sałatka owocowa – kiwi, jabłko, ananas, banan, brzoskwinie, miód, rodzynki, żurawina

 

Środa

8 stycznia

Bułka grahamka z masłem, wędzona pierś z kurczaka, zielony ogórek, humus, pomidor, kakao, herbata czarna z pigwą, pomarańcze

Krupnik drobiowy ze świeżymi warzywami, natką, racuchy drożdżowe z jabłkiem, kompot wieloowocowy

Warzywa zawijane w ciasto francuskie, herbata malinowa

 

Czwartek

9 stycznia

Bagietka z masłem, mleko, pasta ze słonecznika, papryka czerwona, szczypiorek, pomidorki koktajlowe, herbata z dzikiej róży, jabłka

Zupa paprykowa z grzankami ziołowymi z pieczywa wieloziarnistego, spaghetti bolognese, kompot wieloowocowy

Pieczywo chrupkie z masłem, rukola, wędzony ser, gotowane jajko, sałata zielona, herbata rumiankowa

 

Piątek

10 stycznia

Graham z masłem, pasta z wędzonej makreli, twarogu, suszonych pomidorów, czosnku i cebuli (w.w.), zielony ogórek, roszponka, wędzony ser, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata lipowa, gruszki

Zupa brokułowa ze świeżymi jarzynami, koperkiem, z kaszą jaglaną, ziemniaki, ryba w panierce z dod. sezamu, surówka z buraka czerwonego, kompot wieloowocowy

Jogurt śródziemnomorski z bananami i gorzką czekoladą (w.w.)

od 13 do 17 stycznia 2020 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

13 stycznia

Chleb pszenno – żytni z masłem, kiełbasa żywiecka podsuszana, ogórek kiszony, rukola, papryka kolorowa, twarożek z koperkiem, kakao, herbata czarna z cytryną, jabłka

Zupa toskańska z makaronem „świderki”, ze świeżymi warzywami, lubczykiem, bazylią, natką, ryż biały zapiekany z jabłkami, cynamonem, kompot wieloowocowy

Sałatka owocowa (w.w.) z jabłek, bananów, kiwi, winogron, gruszek, suszonych śliwek, z dod. chia, miodu i cynamonu

Wtorek

14 stycznia

Graham z masłem, zupa mleczna z makaronem, powidło, herbata czarna z pigwą, banany

Zupa z groszku zielonego, z dod. świeżych warzyw, z kluseczkami z mąki amarantusowej, zapiekanka ziemniaczano – cukiniowa z mięsem drobiowym, przyprawami, kompot wieloowocowy

Sok przecierowy warzywno – owocowy z dod. pomarańczy (w.w.)

 

Środa

15 stycznia

Bagietka z masłem, pasta z szynki białej, z dod. jajek, majonezu, cebuli, sałata lodowa, kiszony ogórek, żółta papryka, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata ziołowa, gruszki

Rosół wołowo – drobiowy ze świeżymi warzywami, natką, lubczykiem, z lanym ciastem

z semoliny, spaghetti carbonara 

z dod. boczku wędzonego, kompot wieloowocowy

Ciasteczka owsiane (w.w.), sok pomarańczowy

 

Czwartek

16 stycznia

Chleb słonecznikowy z masłem, gotowane jajko, papryka marynowana, zielony ogórek, szczypiorek, pomidor, kakao, herbata czarna z imbirem, jabłka

Krem marchewkowo – batatowy z dod. świeżych warzyw, z grzankami z chleba pszenno – żytniego, kasza gryczana, pulpety z szynki w sosie pieczarkowym, brokuł, kompot wieloowocowy

Twarożek na słodko, pieczywo chrupkie

 

Piątek

17 stycznia

Graham z masłem, pasta

z tuńczyka, kukurydzy, twarożku, jogurtu i  majonezu, patison konserwowy, sałata lodowa, rukola, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata z owoców leśnych, banany

Żurek z jajkiem, majerankiem, czosnkiem, ziemniaki, ryba w panierce z dod. sezamu, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i oliwy, kompot wieloowocowy

Jogurt malinowy (w.w.), wafle kukurydziane

Jadłospis może ulec zmianie

Skrót (w.w) oznacza wyrób własny