Close
  • Wszystkie posiłki sporządzane są wg najnowszych zmian w ustawie o zbiorowym żywieniu dzieci
  • Gotujemy bez dodawania soli i cukru – używamy przypraw ziołowych, słodzimy miodem
  • Pieczemy bez tłuszczu w piecu konwekcyjno – parowym, nie smażymy potraw
  • Dieta dzieci jest bardzo urozmaicona oraz zbilansowana
  • W menu jest dużo surowych warzyw i owoców, jabłek nie obieramy ze skórki
  • Warzywa są certyfikowane – z gospodarstwa ekologicznego
  • Hodujemy kiełki różnego rodzaju
  • Dzieci piją świeże soki przecierane w sokowirówce
  • Zupy są zabielane jogurtem naturalnym, nie śmietaną
  • Dzieci jedzą pieczywo ziarniste i razowe
  • Makaron z mąki pszennej mieszamy z makaronem razowym
  • Wędliny (szynka, pasztet) zawierają 90% mięsa
  • Potrawy z mleka słodkiego zastępujemy potrawami z mleka kwaśnego – np. jogurtem naturalnym, greckim
  • Wprowadzamy zsiadłe mleko, dla urozmaicenia dodajemy jagody lub maliny, siemię, sezam lub bakalie
  • Uczymy dzieci nowych smaków, np. jak smakuje topinambur, szpinak, kiełki, itp.








Nasza kuchnia









Nasz jadłospis

Od 13 do 16 listopada 2018 r

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Wtorek

13 listopada

 

Gracham z masłem, konfitura owocowa, owsianka na mleku z rodzynkami, cynamonem, banan, herbata malinowa

Zupa marchewkowa ze świeżymi jarzynami, zieloną pietruszką, z groszkiem ptysiowym, kasza bulgur z gulaszem drobiowym, surówka z czerwonej kapusty z dod. marchewki i oliwy, kompot wieloowocowy

Sałatka owocowa z bananów, jabłka, brzoskwiń, winogron, cynamonu i miodu, z dod. owoców goi i rodzynek

Środa

14 listopada

Chleb pszenno – żytni z masłem, szynka „Babuni”, pomidor, pasta z twarożku i rzodkiewki, papryka kolorowa, kakao, herbata wieloowocowa, jabłka

Zupa z zielonej cukinii, świeżych warzyw, ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem,  kompot wieloowocowy

 Kanapka z chleba słonecznikowego z masłem i pasztetem, herbata ziołowa

 Czwartek

15 listopada

Bagietka z masłem, zupa mleczna  z płatkami jaglanymi, bakaliami, banan, miód, herbata owocowa

Zupa dyniowa z warzywami, z makaronem „kokardki” ryż z sosem koperkowym, klopsiki wieprzowe, mizeria z dod. koperku i jogurtu, kompot wieloowocowy

Kisiel truskawkowy z herbatnikami wielozbożowymi, sok przecierowy owocowo – warzywny

 Piątek

16 listopada

Graham z masłem, pasta z jajka i chrzanu , kolorowe sałaty, pomidor, papryka żółta, biała kawa „Inka”, marchew

Zupa kalafiorowa z tartym ciastem, świeżymi jarzynami, świeżym koperkiem i natką, ziemniaki, ryba w panierce z dod. sezamu, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy

Pieczywo chrupkie i serek „na słodko”

Od 19 do 23 listopada 2018 r

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 Poniedziałek

19 listopada

Chleb pszenno – żytni z masłem, papryka kolorowa, polędwica, rukola, herbata owocowa, kakao,  jabłka

Żurek z kiełbasą, ziemniakami, czosnkiem i majerankiem, bułki na parze z musem borówkowym, kompot wieloowocowy

Kanapka z weki, masła, pasta z papryki i żółtego sera, szczypiorek, herbata owocowa

 Wtorek

20 listopada

Graham z masłem, owsianka na mleku z bakaliami: rodzynki i żurawiną, powidło, herbata ziołowa, banany

Zupa brokułowa ze świeżymi jarzynami, koperkiem, natką pietruszki, z makaronem „gwiazdki”, zapiekane warzywa (bataty, ziemniaki, marchew, cebula) z przyprawami, schab

w panierce, kompot wieloowocowy

Galaretka truskawkowa z owocami: mandarynką, kiwi, brzoskwinią

 Środa

21 listopada

Chleb słonecznikowy z masłem, ogórek zielony, filet wędzony z kurczaka, żółta papryka, biała kawa zbożowa „Inka”, herbata czarna z pigwą, gruszki

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną,  ze świeżymi jarzynami, bazylią, natką pietruszki,  krokiety ziemniaczano – szpinakowe, surówka z marchewki, kompot wieloowocowy

Graham z masłem i twarożkiem koperkowym, herbata ziołowa

 Czwartek

22 listopada

Chleb pszenno – żytni z masłem, konfitura, kasza manna na mleku, z dod. wanilii i cynamonu, herbata malinowa, banany

Kapuśniak z kiełbasą toruńską, jarzynami, majerankiem, ziemniakami, ryż , filet z indyka duszony w warzywach, surówka z ogórka kiszonego,  kompot wieloowocowy

Sok przecierowy z marchwi, jabłek, pomarańczy (w.w.), pieczywo chrupkie

 Piątek

23 listopada

Graham z masłem, pasta z sera twarogowego i wędzonej makreli, papryka kolorowa, roszponka,  kakao, herbata wieloowocowa, jabłka

Zupa koperkowa z makaronem „gwiazdki”, ze świeżymi jarzynami, ziemniaki, kotlet rybny (w.w.), kompot wieloowocowy

Jogurtowiec jagodowy na biszkoptach